Over het MMK
Het Middelburgs Muziekkorps (MMK) is opgericht op 27 februari 1815 als muziekkorps der dienstdoende schutterij. Het eerste optreden vond plaats op 4 juni 1815. Die dag werden de officieren van de schutterij beëdigd. In het midden van de 19e eeuw beleeft het korps een moeilijke tijd. Het korps wordt enkele maanden opgeheven. In 1891 wordt Jan Morks kapelmeester. Morks is bekend vanwege zijn composities voor harmonieorkesten.
Na 1900
Aan het begin van de 20e eeuw wordt de ‘Vereeniging tot Instandhouding van het Middelburgsche Muziekkorps’ opgericht. Maar zoals bij vele verenigingen gaat het financieel niet voor de wind. In november 1919 wil het bestuur daarom aftreden. Ook Jan Morks kondigt aan te vertrekken als er geen salarisverhoging komt. Uiteindelijk bleef Morks toch, maar of hij een hoger salaris kreeg is niet bekend. De leden kregen tevens presentiegeld voor het bijwonen van repetities en een extra bonus voor concerten. Heel anders dan nu dus.
Voor de bovenstaande teksten is mede gebruik gemaakt van het boek ‘Van Toeten en Blazen’ van Truus Wight.
Harmonie
Het MMK is een harmonieorkest. Een harmonie bestaat uit hout-, koper en slagwerk instrumenten:
- Hout instrumenten: Klarinet, Hobo, Fagot, Saxofoon en Fluit;
- Koper instrumenten: Cornet, Trompet, Trombone, Bas Bugel, Hoorn, Tuba en Euphonium;
- Slagwerk instrumenten: Klein slagwerk, Pauken, Grote trom en Drums.
Dirigent
Sinds mei 2025 is Milou Antheunisse de dirigent van het Middelburgs Muziekkorps.
Haar eerste stappen in de muziek zette ze bij het MMK, waar ze als 7-jarige begon met blokfluit. Al snel volgde de overstap naar de altsaxofoon en groeide ze door via de samenspelgroep en het jeugdorkest naar de harmonie.
Tijdens haar studie aan University College Roosevelt in Middelburg verdiepte Milou zich in muziektheorie, -analyse en -geschiedenis. In die periode deed ze onder meer onderzoek naar Jan Morks, een oud-dirigent van het MMK en een belangrijke figuur in de lokale muziekgeschiedenis.
Na haar wiskundestudie in Eindhoven volgde ze lessen in arrangeren en componeren aan het conservatorium in Tilburg bij Hardy Mertens, waar ook haar interesse voor dirigeren verder vorm kreeg.
Sinds 2020 heeft ze verschillende orkesten mogen leiden, waaronder Fanfare Sint Caecilia in ’s Heerenhoek en Koninklijke Harmonie De Witte van Haemstede in Burgh-Haamstede. Daarnaast valt ze regelmatig in bij andere orkesten, zoals Muziekvereniging Veere’s Genoegen, waar ze zelf altsaxofoon speelt. Ook is ze sinds 2024 een van de twee dirigenten van de jaarlijkse play-in op de Brouwse Dag in Brouwershaven.
Naast haar werk als dirigent maakt Milou regelmatig arrangementen, waarbij ze het belangrijk vindt om aan te sluiten bij de kwaliteiten en mogelijkheden van de individuele muzikanten. In het dagelijks leven is zij werkzaam als wiskundedocent op Nehalennia SSG in Middelburg.