Over het MMK

Het Middelburgs Muziekkorps (MMK) is opgericht op 27 februari 1815 als muziekkorps der dienstdoende schutterij. Het eerste optreden vond plaats op 4 juni 1815. Die dag werden de officieren van de schutterij beëdigd. In het midden van de 19e eeuw beleeft het korps een moeilijke tijd. Het korps wordt enkele maanden opgeheven. In 1891 wordt Jan Morks kapelmeester. Morks is bekend vanwege zijn composities voor harmonieorkesten.

Na 1900
Aan het begin van de 20e eeuw wordt de ‘Vereeniging tot Instandhouding van het Middelburgsche Muziekkorps’ opgericht. Maar zoals bij vele verenigingen gaat het financieel niet voor de wind. In november 1919 wil het bestuur daarom aftreden. Ook Jan Morks kondigt aan te vertrekken als er geen salarisverhoging komt. Uiteindelijk bleef Morks toch, maar of hij een hoger salaris kreeg is niet bekend. De leden kregen tevens presentiegeld voor het bijwonen van repetities en een extra bonus voor concerten. Heel anders dan nu dus.

Voor de bovenstaande teksten is mede gebruik gemaakt van het boek ‘Van Toeten en Blazen’ van Truus Wight.

Harmonie
Het MMK is een harmonieorkest. Een harmonie bestaat uit hout-, koper en slagwerk instrumenten:

  • Hout instrumenten: Klarinet, Hobo, Fagot, Saxofoon en Fluit;
  • Koper instrumenten: Cornet, Trompet, Trombone, Bas Bugel, Hoorn, Tuba en Euphonium;
  • Slagwerk instrumenten: Klein slagwerk, Pauken, Grote trom en Drums.

Dirigent

Op 6 september 2021 is Jelle Proost gestart als dirigent bij het MMK. In zijn tienerjaren speelde hij in verschillende jeugdorkesten. Op die manier leerde hij de grote klassieke componisten kennen, een nieuwe bron van inspiratie. Als orkestslagwerker heeft hij veel verschillende muziekstijlen bestudeerd en gespeeld, van symfonieën (Beethoven, Mahler) tot musicals (Kiss Me Kate, Titanic).

Tijdens zijn studie wou Jelle nog meer inzicht krijgen in orkestmuziek en besloot hij om te gaan dirigeren. Als dirigent kon en kan hij samenwerken met veel verschillende muzikanten. De grootste les die hij als dirigent heeft geleerd is dat elk muziekstuk een verhaal vertelt. Zijn doel als dirigent is om dat verhaal – zoals de componist dat wil – te vertalen naar klank.